Onze missie

De kerk van de toekomst is een kerk die aan haarzelf blijft werken en haarzelf blijft bevragen. Deze kerk bestaat uit gelovigen, vrijwilligers en (betaald en onbetaald) kader, die zichzelf willen blijven ontwikkelen en willen groeien, hun kennis van kerk en traditie willen vergroten en hun theologische nieuwsgierigheid niet kunnen bedwingen. In de kerk van de toekomst staan geëngageerde, getalenteerde en goed-opgeleide vrijwilligers voorop. Aan die kerk willen wij actief meebouwen.

De Catharina Academie is een onderwijsinitiatief van de Mariaparochie Den Bosch/Rosmalen. De Academie wil hoogkwalitatieve theologische trainingen geven voor praktische en theoretisch geïnteresseerde en kerkelijk geëngageerde mensen.

De Catharina Academie is een initiatief van de Mariaparochie in Den Bosch en Rosmalen, maar dat betekent zeker niet dat belangstellenden van daarbuiten niet welkom zouden zijn. In tegendeel! Iedereen die zich graag wil laten vormen door de rijkdom van de rooms-katholieke traditie en haar pluriforme theologische inzichten, is van harte welkom bij de Catharina Academie.

Trainingen worden gegeven in (onder andere) liturgie en liturgiegeschiedenis, Bijbel en exegese, systematische theologie en geschiedenis, kerkmuziek, aandachtspastoraat, diaconie en kerkelijk recht. Deelonderwerpen worden natuurlijk ook uitgewerkt en het aanbod wordt langzamerhand uitgebreid. Daarbij speelt de vraag van deelnemers en vrijwilligers een grote rol.

Docenten worden betrokken uit (emeriti-)docenten van de katholieke HBO- en universitaire opleidingen en andere hoogwaardige vakspecialisten in Nederland.

Deelnemers kunnen, na met goed gevolg de training te hebben gevolgd, een certificaat van de Catharina Academie verkrijgen. Het certificaat is daarmee een hoogwaardige aanbeveling om in de lokale pastorale context als vrijwilliger te kunnen bijdragen in de eigen context op het betreffende pastoraal-theologische vak waarvoor het certificaat is behaald.